OSTALA PONUDBA V KATEGORIJI: VINARSTVO IN KLETARSTVO
∴ Polnilne naprave in linije ∴ Zapiralci za steklenice ∴ Etiketirke ∴ Stroj za PVC kapsule
∴ Cisterne ∴ Filtri in oprema ∴ Flotatorji ∴ Mlini in pecljalniki
∴ Hladilni sistemi ∴ Stiskalnice ∴ Črpalke za vino in mošt ∴ PVC zaboji
∴ Oprema za hlajenje ∴ Pralnice steklenic ∴ Cevni izm. toplote ∴ Hlad. agregat
V industriji hrane in pijač je mogoče uporabiti več različnih hladilnih sistemov. Če je med obdelavo potrebno hlajenje, je eden najpogosteje uporabljenih načinov nižanja temperature z uporabo ohlajene vode. Namesto vode lahko uporabimo druga hladilna sredstva, kot je glikol, vendar je pomembno, da se v primeru razlitja izognemo kemični kontaminaciji. Ravno zaradi tega je voda najbolj priporočljivo hladilno sredstvo za uporabo v proizvodnji hrane in pijače.
Izbira ustreznega hladilnika
Posredništvo Robert Žnidarčič s.p. nudi širok nabor opreme za hlajenje vode, pri čemer ima posamezna vrsta svoje specifike delovanja, svoje prednosti in svoje temperaturne pogoje, v katerih deluje optimalno.
Za več informacij glede možnosti dobave hladilnih agregatov nas kontaktirajte.
• Vinarstvo
Pridelovanje vina sega stoletja nazaj. Z leti je tehnologija napredovala, sledilo je ogromno eksperimentov ter posledično kvalitetnih izboljšav v procesu pridelave vina. Kljub temu, pa je pravilno vzdrževana temperatura še vedno zelo pomembna v procesu pridelave kvalitetnega vina. Med celotnim procesom od grozdja do vina se namreč srečamo z mnogo koraki, kjer pride hlajenje do izraza. Iz naštetih razlogov je torej za pridelavo kvalitetnega vina poznavanje vloge hlajenja ter poznavanje delovanja hladilnih sistemov bistvenega pomena.
Vinska klet: Hlajenje v vinarstvu se uporablja tudi za spodbujanje spremembe stanja, v tem primeru kristalizacije. Cilj hladne stabilizacije je oboriti tartarično kislino v vinu in na ta način lahko izločimo vinski kamen. Na podoben način se lahko tudi v žganjekuhi obarja maščobne kisline pred stekleničenjem.
• Pivovarstvo
Ustvariti popolno pivo zahteva veliko priprave in truda. Pri pripravi je potrebno uporabiti sveže sestavine, ustrezne metode in posebno opremo. Bistven del procesa pa je natančen nadzor temperature med varjenjem piva, ki močno vpliva na končni produkt. Medtem, ko se proces premika od surovin do končnega produkta, temperatura kot gonilna sila, neposredno vpliva na sam proces proizvodnje. V vseh fazah proizvodnje pa je seveda enostavneje uravnavati in nadzirati temperaturo s pomočjo pravilno izbrane, kvalitetne in zanesljive hladilne ali grelne naprave.
• Kemična in farmacevtska industrija
Farmacevtska industrija temelji na postopkih, pri katerih je izpolnjevanje strogih pogojev bistvenega pomena za uspeh proizvodnje. Mnogo postopkov vključuje biološke ali biokemijske reakcije, ki potekajo le v strogih pogojih. Eden najpomembnejših parametrov v tem procesu je temperatura. Poleg tega se surovine in produkti, shranjujejo v zelo nadzorovanih pogojih, običajno pri nizkih temperaturah. Iz teh razlogov se mora farmacevtska industrija zanašati na zelo dovršene in precizne hladilne sisteme.
Farmacevtska industrija: Čeprav reakcije pri kemični industriji niso tako strogo nadzorovane, kot na področju farmacije, je nadzor temperature pomemben dejavnik pri doseganju visoke učinkovitosti reakcij. Iz tega razloga je vzdrževanje temperatur tudi v kemični industriji bistvenega pomena. Destilacija, kristalizacija in kondenzacija so le nekateri od postopkov ob katerih je potrebno hlajenje, zato so hladilni sistemi v teh procesih nujno potrebni.